Rakott sárgarépaTudom, tudom, furán hangzik, de ez az én politikamentes megmozdulásom eredménye március 15-re 😀

Kb. 15 éve olvastam és tettem el egy receptet a Nők Lapjából, hogy majd megcsinálom. Októberben elő is szedtem, hogy nnna, essünk neki, aztán a család leszavazott és megettük másnak a répát. Most meg nem találom a receptet, így csak a fő vonulat az, ami az eredeti receptben van.

Konkrétan a répa 😀

Ahogy méregettem a mennyiségeket főzés közben, rájöttem, milyen könnyen megjegyezhető: a kulcs a 3-as szám!

A pucolás után mért 30 dkg sárgarépát kb., fél cm vastag karikákra vágtam, 3 dkg vajból, 3 dkg Dia Wellness 50% lisztből és 3 dl tejből besamel mártást főztem (só, bors, szerecsendió ment bele). Egy nagy csomag petrezselyem zöldet apróra vágtam. A kivajazott tepsibe belepakoltam a répa 1/3 részét, ráöntöttem a besamal harmadát és megszórtam a petrus harmadával. Ezt ismételtem még kétszer, majd alufóliával lefedve a 170 fokra előmelegített sütőbe toltam 30 percre. Fél óra múlva, amikor a répa megpuhult, a fóliát levettem, a tetejére reszeltem 9 (és nem 10, hogy a hármas szám megmaradjon 😉 ), szóval 9 dkg füstölt sajtot.  Még kb. 10 percig sütöttem, magasabbra tekerve a gáz lángját a sütőben.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Sárgarépa 300 24,3 3,6 0,6 3,0 105
Tej 300 15,9 10,2 8,4 0,0 144
DW 50% liszt 30 10,2 7,7 2,0 7,6 106
Füstölt sajt 90 1,4 23,4 27,4 0,0 356
Vaj 30 0,2 0,1 24,0 0,0 224
összesen 750 51,9 45,0 62,3 10,6 935
1 adag 200 13,8 12,0 16,6 2,8 249

Nekem nagyon bejött a répa édes íze a füstölt sajt sósával és a petrezselyem zöld friss ízével. Kiváló, alacsony szénhidrát tartalmú köret egy sült mellé, de önmagában is tápláló, egész fogás.

——————————————————

Vicces, mert amikor írtam a bejegyzést, az étel még a sütőben volt. Fotózáskor konstatáltam, hogy inkább hasonlít az ír lobogóra a színösszeállítás: sebaj, ők 2 nap múlva ünnepelnek 😉 (Szent Patrik napját)