Nyilván hótt utalmas is lehet, ha egy vegetáriánus már megint rántott sajtot eszik, de van, akinek ez ünnepi menü. Én is valahogy így vagyok vele: nem igazán szeretek panírozni, főleg nem sajtot, így a rántott camembert nálam is különleges étel (ha nekem kell elkészíteni 😉 ).

{Hana} is ilyet készít Karácsony ebédre, azzal a nagyon egyszerű csavarral, hogy a morzsához szezámmagot kever. Így egyrészt csökken a magas Ch-jú morzsa mennyisége, másrészt a sütés közben megpiruló szezámmag ad egy nagyon finom, különleges ízt a sajtnak.

 

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
camambert 70 1,0 12,7 23,4 0,0 274
liszt 2 1,5 0,2 0,2 0,0 74
tojás 10 0,1 1,8 1,6 0,0 23
zs.morzsa 13 5,9 0,8 0,0 0,1 27
szezámmag 10 1,0 1,9 5,0 1,1 57
diab. lekvár 15 2,4 0,0 0,0 0,0 12
barna rizs 35 24,5 3,1 0,9 0,5 105
víz 70 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 225 36,4 20,5 31,1 1,7 571

Többször írtam már, de most megint elmondom: a tápanyagtáblázatokban mindig az adott termék nyers, száraz súlyára adják meg az adatokat. Tehát a fenti receptben a rizs főzés előtti tömege 35 gramm, ám a kétszeres- 2,5-szeres mennyiségű víz jó részét felszívja , így főzött állapotban jóval nehezebb lesz. Mivel a víznek nincs tápértéke, tulajdonképpen a rizsé csökken annyival, amennyi vizet magába szívott 🙂

Ajánlott azonban mindenkinek kikísérleteznie a saját főzéstechnikájával, hogy adott mennyiségű száraz termékből ( rizs, tészta, száraz hüvelyesek) milyen súlyú főtt étel lesz. A fenti adatok az én általam elkészített rizsre vonatkoznak.

 

 

 

Rántott camembert áfonyával és barna rizzsel
Cimke:     

Vélemény, hozzászólás?