Húsleves cérnametélttel, rántott hús krumplipürével. Egy valamire való magyar család vasárnapi asztaláról nem hiányozhat, ugye? Persze, ez csak sarkítás, mi sem eszünk minden vasárnap ilyen menüt, de hát azért az ünnepi asztalról nem hiányozhat valami panírozott húsféle.

Kiszámoltam, egy normál panírozással mennyi szénhidrát többletet adunk az ebédünkhöz. Még mielőtt valaki totálisan őrültnek nézne az adatok láttán, el kell, hogy mondjam: 10 darabokat paníroztam, majd mértem és osztottam. Bonyolultnak tűnik? Esküszöm, nem az! Bár én a panírozást is nagyüzemben csinálom: ha van időm az akciós húst, sajtot fagyasztás előtt szeletelem, panírozom, így lényegesen leegyszerűsítem egy ünnepi ebéd menetét.
Rántott csirkemell
rántott hús súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) kalória (kcal)
60 g cs.mellfilé 60 0,1 14,8 0,6 66
3 g liszt 3 2,0 0,3 0,3 12
0,3 tojás 10 0,1 1,8 1,6 23
8 g zs.morzsa 8 5,9 0,8 0,1 27
összesen 81 8,1 16,9 2,5 128

Rántott sajt

rántott sajt súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) kalória (kcal)
70 g trappista 70 1,2 19,4 19,7 216
2 g liszt 2 1,5 0,2 0,2 74
0,3 tojás 10 0,1 1,8 1,6 23
13 g zs.morzsa 13 9,5 1,3 0,1 45
összesen 95 12,3 22,7 21,6 358

Rántott gomba

rántott gomba súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) kalória (kcal)
50 g gomba 50 1,6 3,9 0,1 20
2 g liszt 2 1,5 0,2 0,2 74
0,3 tojás 10 0,1 1,8 1,6 23
5 g zs.morzsa 5 3,6 1,0 0,1 17
összesen 67 6,8 6,9 2,0 133
És egy kis hogyan csinálom- szöveg: mérlegre fölteszem a tálat, kitárázom (vagyis lenullázom), beleöntöm a  lisztet, morzsát vagy a tojást, följegyzem a súlyukat. Panírozás után újra megmérem a maradékot és elosztom annyi felé a felhasznált anyagot, ahány darabot paníroztam. Természetesen próbálok egyforma súlyú darabokat panírozni. A tojást meg egyenként mérem meg (kb. egyforma súlyúak), aztán kicsit matekozom, hogy kb. mennyi jutott egy darab husira.