Voltatok már úgy, hogy valami állandóan kerülget, belebotlasz, “bevonzod”? Na, én a rebarbarával voltam így a múlt héten. Egyik délután hallom a rádióban, hogy a műsorvezető ajánlgatja, hogy együnk rebarbarát, mert milyen egészséges – erre mérgelődtem magamban, hogy “nemnormál, a rebarbara még csak most kezdte kidugni első leveleit, majd júniusban lesz csak!”.

Másnap, az iskolai virágárus embernél mit látok? Igen, rebarbara palántát! Naná, hogy vettem egyet 😀

A következő napon piacra megyek és az egyik parasztasszonynál nem hiszek a szememnek: gyönyörű, vastag rebarbaraszárak sorakoztak az egyik kosarában! Állítólag a szomszédja melegházában nőttek.

Így lett nekem április végén friss rebarbarából és eperből pitém. 😀

A pite tésztájához az ITT leírt receptet használtam. Összegyúrtam a hozzávalókat, betettem a hűtőbe pihenni egy fél órára.
Közben előkészítettem a tölteléknek valót: a rebarbarákat krumplihámozóval megpucoltam,  1,5-2 cm-es darabokra vágtam és 3 ek Eritrollal, kevés fahéjjal megszórtam, az epreket (6 db) megmostam, kicsumáztam, félbevágtam.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
A tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtottam, kb. akkora darabokra vágtam,  hogy a muffinsütő formáiba passzoljanak (a kilógó darabokat lenyestem. Minden tésztával kibélelt mélyedésbe 1-1 kanálnyi “cukrozott” rebarbarát és 1-1 fél epret tettem. A “cukros” lébe 1 ek zselatint kevertem, majd ezt is elosztottam a 12 formába. Végül a maradék tésztával befedtem a sütiket, egy tojás sárgájával megkentem őket és az előmelegített sütőben 20 percig sütöttem.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
DW -50% liszt 250 85,3 64,0 16,3 63,5 880
Rozsliszt 50 35,1 5,0 0,6 0,5 172
Vaj 250 1,3 1,0 200,0 0,0 1865
Tejföl 30 1,2 1,0 6,0 0,0 65
Tojás (1db) 40 0,3 5,4 5,0 0,0 68
Eper 50 3,6 0,5 0,3 0,4 17
Rebarbara 200 2,0 2,0 0,2 6,0 14
Tojássárga (1db) 15 0,1 2,4 0,0 0,0 54
összesen 885 128,8 81,2 228,3 70,4 3135
1 adag 74 10,6 6,7 18,8 5,8 259

Dia Wellness lisztekről bővebb infot ITT találtok