CH DIÉTA Túrós és almás rétes szénhidrát számolással | CH Diéta

Annak idején, kicsi gyerekkoromban a nagymamám és anyukám az étkezőasztalon húzta-nyújtotta a rétestésztát. Emlékszem még a mozdulataikra is, ahogy mentek körbe a fehér abrosszal leterített asztal körül ketten és óvatosan húzták a tésztát, a kezükre tekerve tépték le a fölösleget a széléről. Később, amikor már nagyobb voltam, elmaradtak a rétesnyújtások, talán anyunak egyedül nem volt kedve nekifogni, nem tudom.  Mindenesetre én sosem próbálkoztam ezzel a nem túl bonyolultnak tűnő, ám annál több figyelmet és időt igénylő feladattal. 

Maradt a bolti rétestészta. Ami ugyan közel sincs olyan finom, mint anyu-mama rétese, de azért megteszi. A két legnagyobb előnye: gyorsan elkészülhetünk és egy alacsony a szénhidráttartalmú sütit tudunk belőle készíteni.

Túrós rétes

Fél kg zsírszegény túrót áttörtem, 1 citrom héjával és fél citrom levével, vaníliával, fél pohár tejföllel és némi folyékony édesítővel ízesítettem, a végén 1 tojás sárgáját kevertem hozzá.

A 8 lapból álló réteslap “készletet” megfeleztem, a lapokat nedves konyharuhára fektettem és egyenként vékonyan megkentem őket olajjal (egyszerre csak négyet pakoltam egymásra). A legfelső olajos lapot vékonyan meghintettem zsemlemorzsával, majd a túrókrém  felét ráterítettem. Mindezt megismételtem a másik négyessel is.

Előmelegített 170 fokos sütőben 20 perc alatt aranyszínűre sütöttem.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Túró 500 17,5 89,5 62,0 0,0 985
Tejföl 120 4,2 21,5 14,9 0,0 236
Zsemlemorzsa 30 1,2 1,0 3,6 0,0 43
Réteslap 150 110,0 15,3 1,4 1,8 515
összesen 800 132,9 127,3 81,8 1,8 1779
1 adag 100 16,6 15,9 10,2 0,2 222


Almás rétes

10 közepes almát meghámoztam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem, édesítővel, citromlével és fahéjjal ízesítettem. A réteslapokkal a fentiek szerint jártam el, azzal a különbséggel, hogy a vékony morzsaréteg helyett kicsit vastagabb darált dióréteget kapott. Az almát alaposan kinyomkodtam, mielőtt ráterítettem volna a tésztára.

Előmelegített 170 fokos sütőben 20 perc alatt aranyszínűre sütöttem.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Alma 460 32,2 1,8 1,8 6,0 138
Dió 40 4,7 7,4 22,8 1,1 262
Réteslap 150 88,5 14,3 3,8 0,0 497
összesen 650 125,4 23,5 28,4 7,1 896
1 adag 100 19,3 3,6 4,4 1,1 138

 

Rétesek
Cimke:             

3 thoughts on “Rétesek

    • 2012. február 3. at 13:45
      Permalink

      Én is szeretnék ott lenni 🙂 Még emlékszem nagymamámnál ahogy tekerte a duci kezével a szélét, meg húzkodta a közepétől kifelé a tésztát. Olyan réteseket azóta sem ettem. Csurog most a nyálam. 🙂

  • 2012. február 20. at 17:50
    Permalink

    Hasonló emlékeim után én is megpróbáltam és nem pont úgy , mint a Mamának, de sikerült! Nem kell feladni. Így voltam a töpörtyűs pogácsával is. Addig csináltam, míg nem sikerült. Most a rétes van soron.
    Nem kell félni, csinálni kell türelemmel.

Vélemény, hozzászólás?