Sok-sok éve ettem egy ismerősnél ilyen sajtsalátát. Utána többször is készítettem, aztán feledésbe merült. Mostanában, hogy a sajt az étkezéseim egyik központi eleme lett, eszembe jutott, hogy ismét készítenem kéne. Sajnos, a családban hatból ötnek nagyon bejön, így vagy egyadagosat, gyosanfelfalósat készítek, vagy a lenti adag kb. kétszeresét 🙂 Ez is egy olyan saláta, amit teljesen jól lehet variálni. Én azt tapasztaltam, hogy 1-2 intenzívebb ízű és másik 1-2 kevésbé karakteres sajt bőven elég bele, de mindenki szíve joga akárhány féle sajtot beletenni. Nagyon szeretem még almával, pár karika póréhagymával feldobni.

A sajtokat nagyjából egyforma darabokra (kb. 1×1 cm) vágom, a majonézből és tejfölből tartármártást készítek kevés sóval, borssal, édesítőszerrel, citromlével ízesítve és hozzákeverem a sajtokat. Lefedve, hűtőben pár órán át összeérlelődnek az ízek.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Pannónia 50 0,8 13,9 14,7 0,0 191
Feta 50 0,4 9,5 10,5 0,0 134
Mozzarella 50 1,1 11,1 11,2 0,0 150
Parenyica 50 0,8 13,0 15,2 0,0 198
Trappista 50 0,8 13,9 14,1 0,0 87
Tejföl 300 11,7 9,9 60,0 0,0 648
Majonéz 100 3,5 2,5 78,9 0,0 734
Póréhagyma 30 0,3 0,7 0,0 0,5 11
összesen 680 19,2 74,4 204,6 0,5 2153
1 adag 150 4,2 16,4 45,1 0,1 475

Kicsit “lájtosabb” variáció 2 személyre:

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Pannónia 20 0,3 5,6 5,9 0,0 76
Feta 20 0,1 3,8 4,2 0,0 54
Mozzarella 40 0,9 8,9 9,0 0,0 120
Parenyica 20 0,3 5,2 6,1 0,0 79
Joghurt (natúr) 60 2,8 2,0 2,2 0,0 40
Majonéz 10 0,4 0,3 7,9 0,0 73
Póréhagyma 30 0,3 0,7 0,0 0,5 11
összesen 200 5,0 26,4 35,2 0,5 454
1 adag 100 2,5 13,2 17,6 0,3 227