Savanyú káposztás csirkemell | CH Diéta

Egyik kedvenc receptem, amit a barátnőmtől tanultam. Igazán egyszerű elkészíteni, mégsem hétköznapi, és ha van elég nagy cserépedényünk, vagy tepsink, akkor egy nagy családi vacsorára is készíthetjük. Az alábbi recept 10személyre szól!

2 nagyobb csirkemell filét (kb. 1 kg) felszeletelünk, sózzuk, borsozzuk. 1-1 kilónyi almát és krumplit, valamint 3 fej hagymát megpucolunk, az almát 8-10 cikkelyre vágjuk, a hagymát és krumplit vastagabb karikákra. 1 kiló savanyú káposztát kissé összevágunk, ha kell, leöblítjük.

A vajjal kikent cserépedénybe/ tepsibe rétegezzük az alábbiak szerint:

Burgonya karikák, amit megsózunk, majd a hagyma, rá a befűszerezett csirkemell szeletek, ezek tetejére az alma, végül a savanyú káposzta. Ráöntjük a bort, lefedjük, vagy  fóliával betakarjuk és kb. 2 órán át közepesen meleg (180 fokos) sütőben sütjük-pároljuk. Ha a hús megpuhult (hústűvel ellenőriztük), egy nagy pohár tejfölt elterítünk a tetején és fedő nélkül 15 percre visszatesszük a sütőbe.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
cs.mell 1000 5,0 247,0 10,0 0,0 1110
sav.káposzta 1000 34,0 6,0 2,0 7,0 200
alma 1000 70,0 4,0 4,0 13,0 300
hagyma 500 41,5 6,0 0,5 3,5 195
krumpli 1000 184,0 25,0 2,0 6,0 850
tejföl 450 17,6 14,9 90,0 0,0 972
fehérbor 150 3,0 0,0 0,0 0,0 98
összesen 5100 355,1 302,9 108,5 29,5 3725
1 adag 400 27,8 23,8 8,5 2,3 292

Nem diétázóknak krumplipürét kínálunk hozzá.

Savanyú káposztás csirke

3 thoughts on “Savanyú káposztás csirke

  • 2012. február 19. at 14:05
    Permalink

    Fele mennyiségből 8 adagnyi kaja lett. Én nem tettem hozzá bort, mert személy szerint nem szeretem a “főtt bor” ízt, és a 12 évesem sem értékeli annyira. A csirkemellek pirítása után a serpenyőben maradt pörköt lazítottam fel 1,5 dl vízzel, és azzal locsoltam le az összerakott tálat. Nekünk így is ízlett.

  • 2013. március 27. at 16:08
    Permalink

    Marcsy, attól függ, mit értesz diétáson? 🙂
    Ennek az ételnek viszonylag alacsony a szénhidrát tartalma, jó arányban tartalmaz fehérjét, alacsony a zsírtartalma is.
    Nyilván egy epebetegnek nem ajánlanám, de egy cukorbetegnek kifejezetten előnyös: laktató és nem ugrik az egekbe a vércukra.
    Az utolsó mondatot nem is értem.

Vélemény, hozzászólás?