Sóskamártás és spenótfőzelék szénhidrát számolással | CH Diéta

Nem tudom, ki hogy van vele, de nálunk ezt a két főzeléket egyszerre kell készíteni: a család egyik fele az egyiket, a másik fele a másikat szereti. A harmadik fele meg mindkettőt. 😀

Sóskamártás

A téli verzió:

1 csomag (400 g) fagyasztott sóskakrémet felolvasztok, egy lábasba teszem, csipet sóval és kb. fél dl vízzel felforralom. Közben 2 dl tejfölből 1 púpozott evőkanálnyi liszttel és kevés vízzel habarást készítek, majd a forrásban levő sóskát behabarom. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel, vagy tejjel hígítom. A főzés végén édesítem.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Sóska 400 9,2 9,6 2,0 2,0 92
Tejföl 200 7,8 6,6 40,0 0,0 432
Búzaliszt 30 22,9 3,7 0,4 1,4 110
összesen 630 39,9 19,9 42,4 3,4 634
1 adag 200 12,7 6,3 13,5 1,1 201

A nyári verzió:

Kicsit hosszadalmasabb, de egy-egy sóskavásárlást össze szoktam kötni a sóska eltevéssel. 2 kg sóskalevelet veszek, ezt a végén kb. 3 adagra osztok, amiből kettőt megeszik a fagyasztó, egyet meg mi.
A sóskát váltott vízben jó alaposan megmosom, vastag szárát lehúzom és egy (két)  nagy fazékba pakolom. Fazekanként 1-1 ek olajat és 1-1 csipetnyi sót adok a levelekhez, fedő alatt párolom, amíg összeesik. Kevergetni kell, mert bár lesz alatta folyadék, mégis könnyen odakap.
Ha megpuhultak a levelek, turmixgépben pépesítem, visszateszek 40 dekányit a fazékba (vagy egy másik lábosba, ha szeretek sokat mosogatni).  Innen tulajdonképpen megegyezik a fagyasztott sóska készítésével: 2 dl tejfölből 1 púpozott evőkanálnyi liszttel és kevés vízzel habarást készítek, majd a forrásban levő sóskát behabarom. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel, vagy tejjel hígítom. A főzés végén édesítem.

Szénhidrát csökkentett variáció:

A tejfölös habarás helyett 1, 5 dl tejszínnel sűrítés – és még a kalóriamennyisége is csökken!

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Sóska 400 9,2 9,6 2,0 2,0 92
Tejszín 150 4,5 3,9 45,0 0,0 260
összesen 550 13,7 13,5 47,0 2,0 352
1 adag 200 5,0 4,9 17,1 0,7 128

Spenót főzelék

A téli verzió:

A spenótot kétféleképpen szoktam csinálni, egy fontos összetevő viszont mindig marad, mégpedig a fokhagyma.

Anyukám receptje szerint rántással így készítem:

A fagyasztott spenótot kiolvasztom, miközben világos rántást készítek 2 ek olaj és 1 ek liszt kombójából, amibe a végén 2-3 gerezd fokhagymát nyomok. Erre öntöm rá a spenótot és kb. 1-1,5 dl tejet. Sózom, borsozom, összeforralom, tálalom.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Spenót 400 7,2 9,2 1,2 2,0 72
Tej (2,8%) 150 8,0 5,1 4,2 0,0 72
Búzaliszt 40 30,5 4,9 0,5 1,8 147
Napraforgóolaj 20 0,0 0,0 20,0 0,0 180
Fokhagyma 30 7,9 2,0 0,0 0,2 41
összesen 640 53,6 21,3 25,9 4,0 512
1 adag 210 17,6 7,0 8,5 1,3 168

A másik recept tejbe áztatott zsemlével sűríti:

A spenótot kiolvasztom, felforralom. Közben egy szikkadt zsömlét tejbe áztatok, kifacsarom, majd alaposan összetöröm (kézzel, vagy botmixerrel). Az összetört fokhagymával együtt adom a spenóthoz, kb. 5 percig főzöm, szükség szerint az áztató tejjel hígítom. Ha mindezt diabetikus, vagy alacsony szénhidrát tartalmú zsömlével tesszük, már teljesen jók vagyunk. 🙂

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Spenót 400 7,2 9,2 1,2 2,0 72
Tej (2,8%) 70 3,7 2,4 2,0 0,0 34
Slimm kenéyr 50 17,0 5,6 0,5 5,5 106
Fokhagyma 30 7,9 2,0 0,0 0,2 41
összesen 550 35,8 19,2 3,6 7,7 252
1 adag 210 13,7 7,3 1,4 3,0 96

A nyári verzió:

1 kg spenótot váltott vízben jó alaposan megmosok, vastag szárát lehúzom, majd egy evőkanálnyi olajon 1 csipet sóval fedő alatt puhára párolom. Turmixgépben pépesítem, majd a fenti két mód egyikével elkészítem.

Spenótból a szénhidrát csökkentett változatot  szintén tejszínnel készítettem el, aminek a tápanyagtartalma a következő lett:

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Spenót 400 7,2 9,2 1,2 2,0 72
Tejszín 70 2,1 1,8 21,0 0,0 121
Fokhagyma 30 7,9 2,0 0,0 0,2 41
összesen 500 17,2 13,1 22,2 2,2 234
1 adag 210 7,2 5,5 9,3 0,9 98
Sóska és spenót
Cimke:                 

Vélemény, hozzászólás?