Mielőtt az erkélyen lakó bazsalikombokrom ledobta volna az összes illatos levelét, egy nyárízű, ám meleg salátát készítettem belőle. A mozzarellagolyókat (szám szerint 3 db-ot) 1 centis korongokra vágtam, sóval, borssal és kakukkfűvel megszórtam, majd az olívával kikent serpenyőben hirtelen megsütöttem mindkét oldalát. Közben 3 nagyobb paradicsomot karikára, 3 cm-nyi pórét félkarikára és egy negyed jégsalátát csíkokra vágtam. A pórét kissé lesóztam, citromlével meglocsoltam és pár percre félreraktam. A bazsalikombokrom utolsó 20 levelét nagyjából összevagdostam (nem túl apróra). Ahogy sültek a sajtkorongok, szépen sorba rendeztem őket: egy szelet paradicsom, csipetnyi friss bazsalikom levél, mozzarella, amíg el nem fogytak a hozzávalók. A kör közepére halmoztam a póré-saláta kombót, rászórtam a maradék bazsalikomot és az olívabogyókat (csak zöld volt itthon, pedig a feketét jobban szeretem) és egy kevés balzsamecettel meglocsoltam az egészet. Hárman laktunk jól belőle (ők fehér kenyeret, én a Lipóti kenyérkét ettem hozzá).
súly (g) | szénhidrát (g) | fehérje (g) | zsír (g) | rost (g) | kalória (kcal) | |
Mozzarella | 375 | 8,3 | 83,3 | 84,0 | 0,0 | 1125 |
Paradicsom | 300 | 12,0 | 3,0 | 0,6 | 1,5 | 66 |
Jégsaláta | 120 | 2,4 | 1,7 | 0,4 | 0,7 | 19 |
Póréhagyma | 20 | 0,2 | 0,4 | 0,1 | 0,3 | 8 |
Olivabogyó | 40 | 2,0 | 0,4 | 5,0 | 1,6 | 47 |
Olívaolaj | 20 | 0,0 | 0,0 | 20,0 | 0,0 | 180 |
összesen | 875 | 24,8 | 88,8 | 110,0 | 4,2 | 1445 |
1 adag | 290 | 8,2 | 29,4 | 36,5 | 1,4 | 479 |
>Hú de jól néz ki! Bírnék enni belőle!:)