Mielőtt az erkélyen lakó bazsalikombokrom ledobta volna az összes illatos levelét, egy nyárízű, ám meleg salátát készítettem belőle. A mozzarellagolyókat (szám szerint 3 db-ot) 1 centis korongokra vágtam, sóval, borssal és kakukkfűvel megszórtam, majd az olívával kikent serpenyőben hirtelen megsütöttem mindkét oldalát. Közben 3 nagyobb paradicsomot karikára, 3 cm-nyi pórét félkarikára és egy negyed jégsalátát csíkokra vágtam. A pórét kissé lesóztam, citromlével meglocsoltam és pár percre félreraktam. A  bazsalikombokrom utolsó 20 levelét nagyjából összevagdostam (nem túl apróra). Ahogy sültek a sajtkorongok, szépen sorba rendeztem őket: egy szelet paradicsom, csipetnyi friss bazsalikom levél, mozzarella, amíg el nem fogytak a hozzávalók. A kör közepére halmoztam a póré-saláta kombót, rászórtam a maradék bazsalikomot és az olívabogyókat (csak zöld volt itthon, pedig a feketét jobban szeretem) és egy kevés balzsamecettel meglocsoltam az egészet.  Hárman laktunk jól belőle (ők fehér kenyeret, én a Lipóti kenyérkét ettem hozzá).

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Mozzarella 375 8,3 83,3 84,0 0,0 1125
Paradicsom 300 12,0 3,0 0,6 1,5 66
Jégsaláta 120 2,4 1,7 0,4 0,7 19
Póréhagyma 20 0,2 0,4 0,1 0,3 8
Olivabogyó 40 2,0 0,4 5,0 1,6 47
Olívaolaj 20 0,0 0,0 20,0 0,0 180
összesen 875 24,8 88,8 110,0 4,2 1445
1 adag 290 8,2 29,4 36,5 1,4 479