Néhány éve már közzétettem ezt a sütőtökös süti receptet, ami az egyik legkedveltebb darabja az őszi-téli desszertjeinknek. Igen, a gyerekeim is eszik, pedig egyébként nem szeretik a sütőtököt.
Ja, hogy leves…életemben először a barátnőm töklevesét kóstoltam, de nagy csalódás volt. Nem azért, mintha ő elrontotta volna, egyszerűen én édesre számítottam, az pedig sós-borsos volt. De nekem KELL hogy édes legyen a sütőtök, olyan nincs, hogy az sós! 🙂

Úgyhogy – még Írországban – elkezdtem kísérletezni az én töklevesemmel. És másodikra egy elég jófélét sikerült összehozni, kb 2 liternyit. 😀 Így a kollégáknak is jutott belőle, akiknek nagyon ízlett.

Hozzávalók:

500 g sütőtök (hámozva, nyersen mérve)
fél liter víz (amennyi ellepi a tök kockákat)
csipet só, fahéj, szegfűszeg, gyömbér
DW negyedannyi-ugyanannyi vagy édesítőszer
2 dl tejszín (elhagyható)

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.


***Trükk 1: a lábost a felkockázott tökkel együtt feltesszük a mérlegre, lenullázzuk és felöntjük a vízzel, majd leolvassuk, mennyi vizet adtunk hozzá, így könnyebben számolhatunk majd.
***Trükk 2: mércés edényt használunk, így tudjuk, mennyi vizet adtunk a főzni kívánt alapanyaghoz.
Csipet sóval addig főzzük, amíg a tök megpuhul, majd botmixerrel pépesítjük, cukorpótlóval vagy édesítőszerrel ízlés szerint édesítjük, őrölt fahéjat, szegfűszeget és gyömbért keverünk bele és ismét felforraljuk.

Tejszínes variáció:
A főzőléből leöntünk 2 dl-t, pépesítünk, ízesítünk, majd 2 dl tejszínt hozzáadva újramelegítjük.

Szárazon pirított tökmaggal tálaljuk.

Egy adag (2 dl) “natúr” leves 17g ch-t és 77Kcal-t tartalmaz.
Egy adag (2 dl) tejszínnel készült leves leves 18g ch-t és 146Kcal-t tartalmaz.