Drága Húgoméktól tanult recept ez. Nem tudom, létezik-e valóban így, ilyen néven ez a kaja, mindenesetre nálunk nagy családi kedvenc. Már a nagylányaim is gyakran elkészítik, a fotón épp Virág műve látható. A szokásos módon elkészített krumplipürét és a szintén szokásos módon elkészített darált húsos pörköltet egy tűzálló tálba tesszük, megszórjuk jó adag sajttal és addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul.

Kicsit részletesebben 🙂

Hozzávalók 6 személyre:
A burgonyapüréhez
60 dkg burgonya
1,5 dl tej 5 dkg
vaj, só

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Vaj 50 0,3 0,2 40,0 0,0 373
Burgonya 600 110,4 15,0 1,2 3,6 510
Tej 150 8,0 5,1 4,2 0,0 72
Víz 150 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 950 118,6 20,3 45,4 3,6 955
1 adag 200 25,0 4,3 9,6 0,8 201

A pörkölthöz:
50 dkg darált hús
10 dkg hagyma
olaj, só, bors, pirospaprika

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Olaj 20 0,0 0,0 20,0 0,0 180
Hagyma 100 8,3 1,2 0,1 0,7 39
Hús 500 2,0 102,5 47,5 845,0 0
Víz, fűszerek 150 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 770 10,3 103,7 67,6 845,7 219
1 adag 200 2,7 26,9 17,6 219,7 57

1 adag svájci rakott krumpli (45 dkg!) az alábbi tápanyagértékekkel rendelkezik:

szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
28,7 47,8 44,1 220,5 362