Eljött az ősz és rágerjedtem a székelykáposztára. Napok óta ott figyel a hűtőben egy szép darab füstölt-csontozott csülök és a savanyú káposztának sem kelt lába a hétvégén. 🙂 (Nálunk ez simán előfordul, rájárnak a gyerekek, mint a kockacukorra.)

Hozzávalók:
1 fej hagyma
30 dkg füstölt hús
50 dkg sertés comb
1 kg savanyú káposzta
olaj, pirospaprika, só, bors, babérlevél 

A hagymát apróra vágtam és 3 ek olajon megpároltam. Lehúztam a tűzről, hozzáadtam a 2 ek pirospaprikát, kevés borsot, elkevertem. Beletettem a felkockázott sertés combot és füstölt húst, 2 dl vizet öntöttem rá, majd lassú tűzön pároltam kb. 15 percig. Ráhalmoztam a savanyú káposztát és felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. A tetejére 3 babérlevelet és kevés borsfűt szórtam, majd lefedve 2 órán át főztem (amíg a husok megpuhultak).

 

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
olaj 40 0,0 0,0 40,0 0,0 360
hagyma 80 6,6 1,0 0,1 0,6 31
füstölt hús 300 3,0 66,0 54,0 0,0 1134
sertés comb 500 2,0 105,0 40,5 0,0 815
sav. Káposzta 1000 32,0 14,0 0,0 0,0 200
víz 800 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 2720 43,6 186,0 134,5 0,6 2540
1 adag 300 4,8 20,5 14,8 0,1 280

 

Székelykáposzta
Cimke:             

3 thoughts on “Székelykáposzta

Vélemény, hozzászólás?