A férjem gyakran süt el répás “poénokat”. Pl. arra kérdésre, hogy mit főzzek ma, simán rávágja, hogy répát. És ez azért negyvenhetedszerre annyira azért nem tud vicces lenni. De most jól megbosszultam az ő répázását, kapott a szülinapjára répatortát :D

Kutakodtam a neten, de igazi, diabetikus receptet nem találtam, így lila füge répatortáját ültettem át cukormentesbe.

A répát lereszeltem, a kétféle lisztet (Dia Wellness zéró-6 és tönköly finomliszt fele-fele) kimértem, beletettem a fahéjat, narancshéjat, por alakú édesítőszert, sót, szódabiarbónát és a sütőport. A tojások fehérjét felvertem habnak, a kissé felvert sárgájához hozzákevertem a répát, darált diót, az olajat, majd a lisztet és végül a tojáshabot. Kilisztezett tortaformában 180 fokos sütőben jó fél órán át sütöttem.

Közben elkészítettem a krémet: a mascarponehoz egy maréknyi cukrozott narancshéjat, egy fél citrom levét, a vaníliát és némi édesítőszert kevertem, majd kihűtöttem.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
DW zéró-6 110 6,6 32,5 15,8 39,3 377
Tönkölyliszt 100 63,4 16,7 1,2 2,7 346
Sárgarépa 200 16,2 2,4 0,4 2,0 70
Por édesítő 12 10,2 0,0 0,0 0,0 41
Dió 100 11,7 18,6 57,0 2,8 654
Tojás 4 1,2 21,6 20,0 0,0 272
Narancs 40 3,4 0,2 0,6 0,2 16
mascarpone 500 15,0 40,0 0,0 0,0 2100
Narancshéj 20 5,0 0,1 0,0 13,0 19
összesen 1482 132,7 132,1 95,0 60,0 3895
1 adag 100 9,0 8,9 6,4 4,0 263