Az egyik nagy kedvencem, ha salátáról van szó. Sokáig csak nyáron készítettem, mert “olyan nyári” 🙂 Aztán rászoktam arra, hogy néha télen is összedobok egy-egy nagy tálnyit. Ilyenkor az ünnepek alatti nagy zabálások helyett, vagy után igazán üdítő egy ilyen friss saláta!Hihetetlen előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen zöldségfélével működik, bár tény, hogy pl. babbal, borsóval, káposztával és salátafélékkel még nem vegyítettem 🙂 Az egyetlen hátránya – ha ez hátrány egyáltalán-, hogy 2-3 órával tálalás előtt össze kell rakni a hozzávalókat, hogy a zöldségek nedvességtartalmától a kuszkusz megpuhuljon. Rapid megoldás lehet, ha a kuszkuszt “mezei” módon annyi sós forró vízzel öntjük le, amennyi ellepi, amiben 5 perc alatt megpuhul (viszont nem lesz olyan finom íze, mintha a zöldségektől kapta volna a nedvességet).

Az én általános verzióm: 2 szál újhagyma/ 15 cm-nyi póré/1 kis fej lila hagyma karikára vágva, lesózva kerül a tál aljára. Erre jön 2 nagyobb, vagy több kisebb paradicsom, 1 kígyó uborka kockára vágva, egy fél kaliforniai/ 1 tv paprika apró kockákra vágva, esetleg 2 retek, télen pedig egy fél doboz kukoricakonzerv levével együtt. A végén kerül bele 1 bögrényi kuszkusz, 3 ek olívaolaj, és egy fél citrom leve.  Alaposan összekeverem, lefedem és a hűtőbe teszem, majd félóránként megkevergetem a salátát. Nyáron, amikor lédúsak a zöldségek, általában nincs szükség plusz nedvesítésre, de télen, főleg, ha a kukoricakonzervet kihagyjuk a hozzávalók közül, előfordulhat, hogy nem puhul eléggé a kuszkusz.  Ezért 1-2 óra múlva mindig megkóstolom a salátát, ha még mindig nagyon ropogósak a szemek, akkor kb. fél dl vizet öntök rá.

Öntetnek 1 pohár joghurtot egy csomag apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal (citromborssal) és pár csepp édesítőszerrel összekeverek, tálaláskor egy jóadagot öntök a salátára.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
kuszkusz 200 72,0 2,0 0,4 1,0 44
paradicsom 200 1,8 4,4 0,6 3,4 76
póréhagyma 40 1,4 0,2 0,0 0,2 8
uborka 180 5,4 2,2 0,5 1,6 36
paprika 40 1,2 0,5 0,1 0,4 8
kukoricakonzerv 150 29,3 4,1 0,8 0,0 140
olívaolaj 30 0,0 0,0 30,0 0,0 270
összesen 840 111,1 13,3 32,4 6,6 581
1 adag 140 18,4 2,4 5,8 1,2 104
Tabulé, a kuszkuszból készült saláta
Cimke:             

5 thoughts on “Tabulé, a kuszkuszból készült saláta

  • 2011. december 30. at 16:46
    Permalink

    A kuszkuszt nem is kell megfőzni meg semmi, csak úgy ahogy van, be a zacskóból a tálba? (még sose csináltam kuszkuszt, de majd szeretnék..)

    • 2011. december 30. at 16:59
      Permalink

      Szofi, a kuszkuszt alapból sem kell főzni: ha köretnek akarod (mondjuk rizs helyett), akkor is csak annyi a dolog vele, hogy leöntöd annyi forrásban lévő (sós) vízzel, ami éppen ellepi, kis olívaolajat löttyintesz hozzá és lefeded negyed órára. Ennél a salinál a nedvességet a zöldségekből szippantja magába, ezért kell pár órát várni vele. De elárulok egy nagy titkot: ha nincs időm kivárni a puhulási időt, akkor megcsinálom azt, amit itt most leírtam és úgy keverem a salihoz. De nem lesz olyan finom, mint amikor a zöldségektől puhul meg.

  • 2013. november 27. at 18:19
    Permalink

    Szia! nem akarok kukacoskodni, de azt szeretném megkérdezni, hogy a kuszkusz kalória tartalma nem magasabb egy kicsit. Amit én találtam 100g-ban kb 300 kalória van. Köszönöm

    • 2013. november 27. at 20:46
      Permalink

      Viki, ezt a kalóriatartalmat én arról a zacskóról olvastam/írtam le, amiből készítettem a tabulét. Gondolom, a kuszkusznál – mint a tésztaféléknek általában – nagy a szórás a tápanyagtartalmat illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..