Az egyik nagy kedvencem, ha salátáról van szó. Sokáig csak nyáron készítettem, mert “olyan nyári” 🙂 Aztán rászoktam arra, hogy néha télen is összedobok egy-egy nagy tálnyit. Ilyenkor az ünnepek alatti nagy zabálások helyett, vagy után igazán üdítő egy ilyen friss saláta!Hihetetlen előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen zöldségfélével működik, bár tény, hogy pl. babbal, borsóval, káposztával és salátafélékkel még nem vegyítettem 🙂 Az egyetlen hátránya – ha ez hátrány egyáltalán-, hogy 2-3 órával tálalás előtt össze kell rakni a hozzávalókat, hogy a zöldségek nedvességtartalmától a kuszkusz megpuhuljon. Rapid megoldás lehet, ha a kuszkuszt “mezei” módon annyi sós forró vízzel öntjük le, amennyi ellepi, amiben 5 perc alatt megpuhul (viszont nem lesz olyan finom íze, mintha a zöldségektől kapta volna a nedvességet).

Az én általános verzióm: 2 szál újhagyma/ 15 cm-nyi póré/1 kis fej lila hagyma karikára vágva, lesózva kerül a tál aljára. Erre jön 2 nagyobb, vagy több kisebb paradicsom, 1 kígyó uborka kockára vágva, egy fél kaliforniai/ 1 tv paprika apró kockákra vágva, esetleg 2 retek, télen pedig egy fél doboz kukoricakonzerv levével együtt. A végén kerül bele 1 bögrényi kuszkusz, 3 ek olívaolaj, és egy fél citrom leve.  Alaposan összekeverem, lefedem és a hűtőbe teszem, majd félóránként megkevergetem a salátát. Nyáron, amikor lédúsak a zöldségek, általában nincs szükség plusz nedvesítésre, de télen, főleg, ha a kukoricakonzervet kihagyjuk a hozzávalók közül, előfordulhat, hogy nem puhul eléggé a kuszkusz.  Ezért 1-2 óra múlva mindig megkóstolom a salátát, ha még mindig nagyon ropogósak a szemek, akkor kb. fél dl vizet öntök rá.

Öntetnek 1 pohár joghurtot egy csomag apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal (citromborssal) és pár csepp édesítőszerrel összekeverek, tálaláskor egy jóadagot öntök a salátára.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
kuszkusz 200 72,0 2,0 0,4 1,0 44
paradicsom 200 1,8 4,4 0,6 3,4 76
póréhagyma 40 1,4 0,2 0,0 0,2 8
uborka 180 5,4 2,2 0,5 1,6 36
paprika 40 1,2 0,5 0,1 0,4 8
kukoricakonzerv 150 29,3 4,1 0,8 0,0 140
olívaolaj 30 0,0 0,0 30,0 0,0 270
összesen 840 111,1 13,3 32,4 6,6 581
1 adag 140 18,4 2,4 5,8 1,2 104