Hogy micsodaaa? Igen, tök lasagna! 🙂
Amikor kap az ember lánya egy 5 kilós tököt, akkor el kezd gondolkozni azon, hogy mit is csináljon belőle. És ugye a cukkiniből már készítettem “spagettit“, akkor ki kell próbálnom más tésztaételben is.

Tök lasagna

Hozzávalók:
3 kg főzőtök (tisztítás után kb. 1,8 kg)
50 dkg darált hús
50 dkg cukkini
20 dkg sárgarépa
10 dkg vöröshagyma
4 dl hámozott paradicsom konzerv vagy
50 dkg paradicsom
7 dkg DW zéró 6 lisztkeverék
7 dl tej
10 dkg sajt
fél dl olaj/ 5 dkg vaj
3 gerezd fokhagyma (50 g)
só, bors, kakukkfű, oregano

1 fej hagymát finomra vágok, kevés olajon megpárolom, hozzáadom a fél kiló darált húst, sózom, borsozom és lefedve párolom-pirítom, amíg a hús félig megpuhul (kicsit olyan gumiszerű lesz). Ez után a répát  nagy lyukú reszelőn lereszelem, a 3 gerezd fokhagymát durvára vágom, vagy felszeletelem, 1 ek oreganót, 1 kk kakukkfüvet, kevés borsot és egy csipetnyi fahéjat is beledobok a lábosba és együtt párolom tovább.  Amikor a répa is megpuhult, hozzáadom a cukkinit és a kb. fél liternyi paradicsomot, szükség szerint utánaízesítem és még 10 percig főzöm.
A tököt megpucolom, kivájom a magját és hosszában felszeletelem 3-5 mm vastagságúra. Nagy fazékban sós vizet forralok, beledobom a tök szeleteket és megvárom, hogy újból forrjon a víz. Ekkor leszűröm, hideg vízzel lehűtöm.
Elkészítem a besamel mártást, ami az egyetlen “bűnös” dolog ebben az ételben: a vajat felolvasztom, megszórom a lisztkeverékkel, elkeverem, sózom, majd óvatosan a 7 dl tejjel felöntöm. Folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön besűrítem a mártást.

Az elkészül alapanyagokat egymásra rétegezem: a tök harmada, a besamel negyede, a paradicsomos mártás fele. Még egyszer megismétlem ezt, végül a tetejére kerül egy réteg tök és a besamel mártás fele. Mindezt koronázom a 10 dkg reszelt sajttal, sütőbe tolom, ahol 180 fokon addig sütöm, amíg a sajt megpirul a tetején.

1 adag ( 37 dkg, az egész étel 1/12-ed része) 18 g Ch-t és 243 Kcal-t tartalmaz.