Töltött gömbcukkiniFűszeres Eszter sokkal update-ebb, mint én. Április vége felé posztolta ki a facebook oldalán, hogy milyen csinos gömb cukkiniket lehet kapni a Lidl-ben és én teljesen föllelkesültem, vettem is belőle 5 darabot. Azon csak teljesen ámulni tudok, hogy pár órával később már a kész Indiai töltött cukkini képével, leírásával is megjelent.

Én másnap készítettem el a magam verzióját – nem is tudom, magyaros? vagy valami ilyesmi.

Hozzávalók:

5 db gömb cukkini (kb. 20 dkg-os volt darabja)
5 nagyobb, tölteni való gomba
10 dkg köles
5 dkg juhtúró
10 dkg tejföl
1 tojás
1 gombóc mozzarella (vagy más sajt)
só, bors, petrezselyem zöldje

 

A cukkiniket megmostam, tetejüket levágtam. Kikapartam a belsejüket, amit félretettem. Amikor a cukkini még zsenge, nincsenek benne nagy, kemény héjú magok, így ezt a részt is fel lehet használni.
A gombákat megpucoltam, szárukat letörtem és a cukkinik belső részével, a 10 dkg tejföllel, tojással és a juhtúróval, valamint a fűszerekkel együtt a késes betétű robotgépben homogénre dolgoztam össze. Ennek híján használhatunk nagylyukú reszelőt, botmixert, vagy késsel apróra vágjuk, majd villával összedolgozzuk a hozzávalókat. Végül a masszához kevertem a 10 dkg kölest.
Amikor juhtúróval, fetával dolgozunk, bánjunk óvatosan a sóval, mert ezek a termékek már eleve sósak!

A zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, a belsejüket  3/4-ig töltöttem a masszával, számítva arra, hogy a köles bedagad. A mozzarellát felszeleteltem, megkoronáztam vele a cukkinit, gombát. Meglepően sok töltelék lett, így a fennmaradó adagot szilikon muffinformában a zöldségek mellé tettem.

Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütöttem, majd a cukkinikre felhelyeztem a kalapokat és még 10 percet adtam nekik.

100 gramm töltelék 16,5 gramm szénhidrátot és 247 Kcal-t tartalmaz.
Egy kb. 20 dkg-os cukkini megtöltve 18 gramm Ch-t és 204 Kcal-t, egy nagyobb, kb. 10 dkg-os gomba megtöltve 19,5 gramm Ch-t és 283 Kcal-t tartalmaz.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
1 adag 250 18,8 12,9 9,0 7,2 215