A mi családunkban a karácsonyi időszak elmaradhatatlan „kelléke” a töltött káposzta, rendszerint az ünnep előtti héten valamikor elkészítek egy nagy adagot. Egyfelől hűtőben, a hideg erkélyen egy hétig is eláll, másfelől jól fagyasztható, így akár hetekkel előbb is elkészíthetjük.

Hozzávalók 6 személyre:

1,5 kg savanyú káposzta (1 kg káposzta, 6 db levél)
10 dkg árpagyöngy (gersli)
2 fej (15 dkg) hagyma
4 ek (5 ml) olaj
0,5 kg darált hús
1 tojás
15 dkg húsos szalonna
só, bors, pirospaprika, babérlevél

A darált húst az egyik fej finomra vágott hagymával, sóval, borssal, pirospaprikával és a tojással elkeverjük. A másik fej hagymát is felaprítjuk, egy nagy fazékban olajon megpároljuk, lehúzzuk a tűzről és hozzáadunk 3 ek pirospaprikát. Rápakolunk a savanyú káposztából kb 2 cm vastagon egy réteget, majd a káposzta levélbe csomagolt húsokat rakjuk bele. Ezek tetejére tesszük a húsos füstölt szalonnát, újabb réteg káposztát és húst. A tetejére káposzta kerüljön. A rétegek közé 2-3 babérlevelet és 6-8 szem egész borsot is tegyünk.Kb. 1 liter vízzel felöntjük az ételt és lassú tűzön 3-4 órán át főzzük.
1 adag (40 dkg) 21 gramm szénhidrátot és 437 Kcal-t tartalmaz.