Itt egy újabb kedvenc, a pogácsa. Sok-sok variációban készítem, most a túrósat mutatom meg.

Egy deci tejet meglangyosítunk, belekeverjük a fruktózt, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut, a liszteket kimérjük, 2 ek t belekeverünk, belereszeljük a margarint, majd hozzáadjuk a túrót és a tojásokat. Dagasztógéppel, vagy kézzel alaposan eldolgozzuk a tésztát, beleöntögetve a kovászt. Kétszeresére kelesztjük, majd gyúródeszkára borítva kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. Meghajtogatjuk, hogy szép leveles legyen: szemre elosztjuk háromfelé hosszában, a két külső részt behajtjuk a középsőre, majd hosszában is kettéhajtjuk. Újabb fél óra pihentetés után 1 cm vastagra nyújtjuk, 3 cm átmérőjű szaggatóval, vagy pohárkával pogácsákat szaggatunk. Tepsibe téve megkenjük 1 tojás sárgájával, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
túrós pogácsa súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
250 g Norbi Master Mix liszt 250 22,7 117,5 3,3 76,5 743
250 g teljes kiőrlésű rozsliszt 250 165,0 23,3 4,2 813
250 g túró 250 8,7 44,7 31,0 492
125 g tejföl 125 4,8 4,1 25,0 270
125 g margarin 125 0,1 105,0 925
2 tojás 100 0,2 4,8 9,8 108
50 ml tej 50 2,6 1,7 1,4 24
100 g trappista 100 1,6 27,7 28,1 306
3 g fruktóz 3 3,0 12
5 g élesztő 5 1,0 0,1 0,1 4
összesen 1253 208,7 223,8 207,8 3696
1 db 8,4 1,2 1,5 1,4 25
Én ismét giga adagot készítettem, 148 db, egyenként 1,5 g szénhidrátot tartalmazó pogácsa lett. Ebből 2×50 a fagyasztóba került (sütés után!). Kiolvasztani mikróban szoktam, pont annyit, amennyit épp el akarok fogyasztani.
Túrós pogácsa- 10 db uzsonnára
Cimke:

Egy gondolat a “Túrós pogácsa- 10 db uzsonnára” -hoz

Vélemény, hozzászólás?