Kivételes alkalom volt, hogy a Férjemmel kettesben voltunk itthon, így csak kettőnknek, ebédre ütöttem össze ezt a tipikus “ami-van-a-hűtőben” salátát. 

A tojásokat (összesen hármat) feltettem sós vízben főni, egy serpenyőt 1 ek olajjal felforrósítottam, beledobtam a csíkokra vágott bacont. Amikor kisült a zsírja, kikanalaztam a töpörtyűt, félretettem és a 10 dekányi fagyasztott ceruzababot tettem a helyére. NEM sóztam, csak 2 tekerésnyi borsot és egy kevés kakukkfüvet kapott, majd 3 percre lefedtem a serpenyőt, hogy a babok megpárolódjanak. A 3 perc után levettem a fedőt, hogy a levét elpárologtassam. Közben az Emberem nekiállt a zöldségeknek: megmosta és felkarikázta a 2 szál újhagymát, a fél kígyóuborkát, a zöldpaprikát és kockázta a paradicsomot. Végül a fél jégsalátát is összevagdosta kb. 1×3-4 cm-es darabokra.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Tojás 3 0,9 16,2 15,0 0,0 204
Bacon 40 0,0 6,7 18,6 194,4 194
Füstölt sajt 100 1,9 22,3 27,3 0,0 353
Olaj 20 0,0 0,0 20,0 0,0 180
Zöldbab 80 5,4 2,1 0,2 1,0 32
Paprika 40 1,2 0,5 0,1 0,4 8
Újhagyma 30 0,3 0,7 0,1 0,5 11
Uborka 50 1,8 0,3 0,1 0,3 10
Saláta 70 1,4 1,0 0,1 0,4 11
Paradicsom 70 2,8 0,7 0,1 0,4 15
összesen 800 15,8 50,4 81,7 197,4 1019
1 adag 400 7,9 25,2 40,8 98,7 510

A zöldségeket egy nagy tálba tettük, meglocsoltuk 1 ek balzsamecettel és összekevertük. Hozzáadtuk a még meleg pirított-párolt zöldbabot és végül a ropogósra sült bacont. 10 deka füstölt sajtot reszeltünk a tetejére, körberaktuk a főtt tojásokkal és pirítóssal tálaltuk magunknak:) (Természetesen én a jó öreg Lipóti kenyeres verziót ettem.)

Ha a salátából kihagyjuk a sajtot és a bacont, a kalóriamennyiség kapásból a felére csökken (236 kcal/ adag), így fogyókúrába is beilleszthető.