{Hana} is megosztotta velem az ünnepi menüjét. Elsőként azt a receptet írom le, amit ők Karácsonykor reggelire (na, meg uzsonnára, meg másnap reggelire 🙂 ) fogyasztanak. A kelt tésztákban az a nagyon jó, hogy kevés cukor (egész pontosan fruktóz!) kell hozzá. Épp csak annyi, hogy az élesztő felfusson tőle.

A meglangyosított 1 dl tejben elkeverek 2 ek (10 g) fruktózt, majd belemorzsolom az élesztőt (1 csomag 50 g-os).  A Dia Wellness 50%-os lisztet összekeverem az 1 kk sóval, elmorzsolom benne a 10 dkg vajat. Hozzáadom az élesztős tejet, egy jó adag (nem tudom megmondani a pontos mennyiséget, én kóstolgatom a tésztát- ha elég édes, akkor jó) folyékony édesítőszert és 2 tojás sárgáját, majd annyi tejet adagolok hozzá gyúrás közben, hogy egy lágy, de jól formálható tésztát kapjak. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztem, majd deszkára borítom és egy közel téglalap formát nyújtok belőle. Megszórom cukrozatlan kakaópor és por édesítő keverékével. Először a két keskeny szélét behajtom, majd óvatosan az egészet feltekerem és tepsibe fektetem, tetejét tejjel, vagy tojássárgájával megkenem. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöm (tűpróba).

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
DW 50% 1000 341,0 256,0 65,0 254,0 3520
Élesztő 50 4,5 6,5 0,9 0,0 39
Vaj 100 0,5 0,4 80,0 0,0 746
Édesítő por 30 25,5 0,0 0,0 102,0 102
tojássárgája 80 0,2 4,8 9,8 0,0 108
tej 150 8,0 5,1 4,2 0,0 72
fruktóz 10 10,0 0,0 0,0 36,8 37
kakaópor 80 25,9 17,1 0,0 0,0 309
foly.édesítő 10 0,0 0,0 0,0 0,0 0
összesen 1510 415,6 289,9 159,9 392,8 4933
1 adag 70 19,3 13,4 7,4 18,2 229

1 szelet reggelire a kávéhoz, vagy uzsonnára pont kiteszi egy kisétkezés Ch mennyiségét.