Vörös lencse főzelék füstölt hússal | CH Diéta

Szeretem a babos, lencsés ételeket és amikor cukorbeteg lettem, szomorkodtam azon, hogy ezeket is ki kell majd hagynom az étkezéseimből. Aztán a dietetikus megnyugtatott, hogy ehetem nyugodtan. Bár magas a szénhidráttartalma a hüvelyeseknek, a rost tartalmuk viszont igen magas, emiatt lassan szívódik fel belőlük a szénhidrát. Szóval, számolva bár, de még vacsorára is fogyaszható!

Az utóbbi évek nagy kedvence a vöröslencse: nem kell már előző nap beáztatni, előfőzni és 20 perc alatt elkészül. Nekem állandóan pürére sikerül, de nem bánom: nem kell sűrítenem liszttel, így csökken a Ch-ja az ételnek.

A kockára vágott füstölt húst felteszem annyi vízben főni, amennyi ellepi, majd amikor megpuhult, hozzáöntöm a leöblített lencsét, 1 gerezd összetört fokhagymát és 2 babérlevelet. Szükség szerint egy kevés vízzel még felöntöm, csak annyival, hogy a cuccot éppenhogy ellepje a víz. Amikor a lencse megpuhult, a főzőléből 3 evőkanálnyit kiveszek, amiben 1 ek pirospaprikát elkeverek és visszaöntöm a főzelékre. Ha túl híg, a főzőléből kb. fél-egy dl-nyit merek ki és abban keverem el a pirospaprikát és 2 ek lisztet. Folyamatos keverés mellett visszaöntöm a lencsére, majd pár perc forralás után tálalom.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
vöröslencse 200 114,8 52,0 2,6 62,0 702
füstölt hús 300 3,0 0,0 0,0 0,0 1110
víz 400 0,0 0,0 0,0 0,0 0
fokhagyma 10 2,6 0,7 0,0 0,1 14
összesen 910 120,4 52,7 2,6 62,1 1826
1 adag 200 26,5 11,6 0,6 13,6 401
Vörös lencse főzelék füstölt hússal
Cimke:             

Vélemény, hozzászólás?