A havi egy új recept projekt januári kiválasztottja ez a zöldségekkel töltött pulykacomb. A barátnőm szokott ilyesmit csinálni, de ez saját kreálmány. Isteni lett, lesz még ilyen nálunk!

1 nagyobb répát hosszában elvágtam vastagabb szeletekre,  a brokkolit rózsáira szedtem, majd sós vízben félig megfőztem őket. Külön edényben, mert a brokkolinak jóval kevesebb idő kell a puhuláshoz! A csontozott pulykacombot megmostam, majd megtűzdeltem. 10 dkg füstölt húsos szalonnát vékony csíkokra vágtam, a 3 nagyobb gerezd fokhagymát is egyenként 4-5 felé szabdaltam, majd ezeket felváltva a húsba dugdostam: hegyes késsel kis lyukat szúrtam a húsba, majd beledugtam a szalonna, ill. fokhagyma csíkot. Végül mindkét oldalát sóztam, borsoztam és kiterítettem egy deszkára. A félig főtt zöldségeket ráterítettem, majd megpróbáltam összetekerni és rögzíteni. Nem volt egyszerű! Először nagyjából rögzítettem a csomagot hústűk segítségével, majd az egész batyut összekötöztem, mint egy sonkát.

súly (g) szénhidrát (g) fehérje (g) zsír (g) rost (g) kalória (kcal)
Pulykacomb 800 3,2 164,0 76,0 1352
Sárgarépa 200 16,2 2,4 0,4 2,0 70
Brokkoli 200 4,2 6,6 0,4 1,6 48
Fokhagyma 30 7,9 2,0 0,0 0,2 41
Szalonna 50 0,1 8,4 23,3 243
összesen 1280 31,5 183,4 100,1 3,8 1754
1 adag 150 3,7 21,5 11,7 0,6 205

A comb-csomagot egy olajjal kikent jénaiba fektettem, mellédobáltam a kimaradt répát és fokhagymát, aláöntöttem 1 dl száraz fehérbort, alufóliával lefedtem, majd közepesen meleg sütőben kb. 1 órán át pároltam (szükség esetén pótolni kell az elpárolgott folyadékot, akár vízzel is). Amikor a hús megpuhult, levettem az alufóliát és aranybarnára pirítottam a csomagot. Amikor kivettem a sütőből, ismét lefedtem, majd fél órás pihentetés után megszabadítottam a kötelékeitől és felszeleteltem. Köretnek a gyerekek krumplipürét kaptak, én párolt barna rizst és salátát.

Zöldségekkel töltött pulykacomb
Cimke:     

Vélemény, hozzászólás?