Nincs Karácsony zserbó nélkül. Még akkor sem adtam föl a zserbózást, amikor cukorbeteg lettem. Az első évben egy eléggé feledhető dolgot készítettem. Következő évben az újpesti Orosz cukrászdában vettem pár szelet diabetikus zserbót (egy nagy, kb. 10 dekás szeletben 30 gramm Ch van), a mai napig veszek, ha rákívánok. 🙂 Tavaly már a DW zéró 6-os liszttel készítettem, bolti diabetikus lekvárral, idén pedig saját baracklekvár került a töltelékbe. A mostani recept az idei zserbóm, de az egyszerűség kedvéért bolti lekvár szénhidrát tartalmát számoltam hozzá.

Hozzávalók egy nagy tepsi zserbóhoz:

25 dkg Dia Wellness zéró 6 liszt
25 dkg Dia Wellness Kölyökbarát lisztkeverék
25 dkg vaj
fél élesztő
1 dl tej
1 ek fruktóz
1 csipet só
2 tojás

15 dkg Dia Wellness sütésálló kajsziíz
15 dkg darált dió
15 dkg eritrol alapú cukorhelyettesítő

1 tábla (10 dkg) Dia Wellness Triplacsoki
2 dkg vaj

A tejet meglangyosítjuk, belekeverünk 1 ek fruktózt és belemorzsoljuk a fél élesztőt. Amíg az élesztő felfut, vajat és a csipet sót a liszthez adjuk és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, majd a felfuttatott élesztőt. Egyneművé gyúrjuk a tésztát, majd egy órán át meleg helyen pihentetjük, kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát 5 részre osztva egyenként kinyújtjuk, a tepsibe fektetjük, megkenjük barackízzel, megszórjuk az eritrollal elkevert darált dióval. Ezt megismételjük még háromszor, majd az ötödik lappal beterítjük a süteményt és az előmelegített sütőben 35-40 percig, tűpróbáig sütjük. Amikor teljesen kihűlt, a gőz fölött 2 dkg vajjal megolvasztott csokoládéval megkenjük a tetejét.

A fenti alapanyagokkal készített zserbó szelet 10 dkg-onként 17,2 g szénhidrátot és 378 Kcal-t tartalmaz.

Zserbó szelet

Vélemény, hozzászólás?