
Miért van az, hogy az egészséges táplálkozásúak olyan szívesen veszik be az avokádót az étrendjükbe? Milyen különleges tulajdonságai vannak?
Mi a különleges az avokádóban, avagy 6 ok, amiért érdemes gyakrabban fogyasztani:
- Sok omega-savat tartalmaz. Ezek felelősek a koleszterinszint csökkentéséért és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának mérsékléséért;
- Rostban gazdag. A rostok biztosítják a diéta során szükséges jóllakottságot, és csökkentik a zsír felszívódását is. Az avokádó meglehetősen magas kalóriaértéke (160 kalória 100 grammonként) ellenére ezt a gyümölcsöt a táplálkozási szakemberek ajánlják, mivel lehetővé teszi, hogy hosszú időre elfelejtsük az éhségérzetet, miközben jót tesz a szervezetnek. Egyébként egyes tanulmányok azt állítják, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak avokádót, kevesebbet nyomnak;
- Sok káliumot tartalmaz. Gondoljon a legmagasabb káliumtartalmú gyümölcsökre. Valószínűleg egy banánra fogsz gondolni. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy az avokádóban még a banánnál is több kálium van. Egy közepes méretű avokádó a napi káliumadag 28%-át tartalmazza;
- Sok egészséges zsírsav. Először is, az olajsavról beszélünk, amely küzd a rák ellen, és pozitív hatással van a szervezet anyagcsere-folyamataira. Az avokádó egyik egyedülálló tulajdonsága, hogy telítetlen zsírsavai ellenállnak a hőnek, így akár sütni is lehet;
- Az avokádó pozitív hatással van a szívre. Mint tudjuk, a szív- és érrendszeri betegségek egyik oka a magas koleszterinszint. Tanulmányok kimutatták, hogy az avokádó rendszeres fogyasztása 20 százalékkal csökkenti a “rossz” koleszterinszintet;
- Ha avokádót adunk más ételekhez, azok egészségesebbé válnak. Az avokádó legalább 2,5-szeresére, egyes zsírban oldódó vitaminok felszívódási arányát pedig 15-szörösére növeli (az A-, K-, E- és D-vitaminokról van szó).
Az avokádó rendszeres fogyasztása tehát segít az alakodat formában tartani, és az egészségedet is javítja. Nem gondolja, hogy nehezebben hagyja ki ezt a zöld gyümölcsöt a boltban?