Alacsony szénhidráttartalmú étrend sportolóknak

A

A testépítők izomtömegének növelése az első lépés az ideális sportos alak felé, majd az izomdefiníció kialakítása következik. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta sportolók számára életmentő a zsírtól való megszabaduláshoz és az izomerő növeléséhez. Gyakran fogyasztják több hónappal a “fitness bikini” versenyek előtt, ahol az esztétikai szempontok fontos szerepet játszanak. Az olyan sportolók számára, akiknek a versenyek megerőltető testmozgást igényelnek, az alacsony szénhidráttartalmú étrend csak ártalmas lehet.

A szénhidrátok helye az anyagcserében

A szénhidrátok a szervezet fő “gyors” energiaforrása, amelynek egy része nagy mennyiségben a májban és az izomszövetben tárolódik glikogén formájában. Intenzív és hosszan tartó edzés során ez a poliszacharid glükózzá alakul, amely táplálja a belső szerveket, növelve a sportoló teljesítményét. Az ülő életmóddal azonban a szénhidrátok zsírlerakódásokká alakulnak át a csípőn, a hason, a derékon, ami a testsúly növekedéséhez és az alak természetes arányainak torzulásához vezet.

Kétféle szénhidrát létezik:

  • Egyszerűek – cukor, cukortartalmú muffinok, cukros üdítők, édességek, sütemények;
  • Komplex – mindenféle gabona, különösen hajdina, bulgur és rizs.

A sportolóknak nem szabad teljesen kizárniuk a szénhidráttartalmú ételeket, hogy ne zavarják meg az anyagcseréjüket. Az egyszerű szénhidrátokat tartalmazó ételeket azonban teljesen ki kell zárni, mivel ezek “üres” kalóriákat termelnek, amelyek zsírréteget képeznek. A Fit alacsony szénhidráttartalmú étrendünk például nem tartalmaz cukrot. Ennek ellenére a menüben sokféle, természetes édesítőszerrel édesített desszert szerepel.

Mi a helyes módja annak, hogy a diétát beépítsük egy sportoló étrendjébe?

A szervezetnek alkalmazkodnia kell bármilyen étrendhez, ezért bizonyos tápanyagok mennyiségét fokozatosan csökkenteni kell. Ugyanezt az elvet kell alkalmazni az élelmiszerek napi kalóriatartalmára is. Különösen, ha meg akarja őrizni az izomtömeget és a bőr rugalmasságát.

Tehát, ha a diéta előtt körülbelül 2600 kcal volt, és intenzíven képzett, izomrostok építése, majd megkönnyebbülést ad, hogy csökkentse a kalóriát 500-600 kcal-val. Egy-két hét elteltével a menü energiatartalma szükség esetén tovább csökkenthető. A munkaterhelésnek kevésbé intenzívnek kell lennie.

Javasoljuk, hogy tartsa be az egészséges táplálkozás alapvető szabályait:

  • Rendszeresen étkezzen, és soha ne kezdje az edzést éhgyomorra vagy közvetlenül étkezés után;
  • Az étrendednek mindhárom tápanyagot tartalmaznia kell, függetlenül a céljaidtól. A fehérjék, zsírok és szénhidrátok arányát megváltoztathatja, de ne iktassa ki vagy minimalizálja őket teljesen;
  • Gazdagítsa menüjét friss zöldségekkel, gyümölcsökkel és friss gyümölcslevekkel.

Miután “kiszárította” a szervezetét, átállhat a fenntartó étrendre. A Balance menü tökéletes erre a célra, mivel 2000 kcal-t tartalmaz. Naponta körülbelül 180-200 g szénhidrátot, valamint 150 g fehérjét és 80 g zsírt tartalmaz. Az edzőteremben végzett rendszeres testmozgással megőrizheti formás alakját anélkül, hogy speciális zsírégető diétákhoz folyamodna.

Ami az alacsony szénhidráttartalmú diétákat illeti, nem javasoljuk, hogy a sportolók egy hónapnál tovább tartsák magukat ehhez a diétához. Amint a szervezet eltávolítja a zsírréteget, elkezdi pótolni az energiadeficitet az izomszövetből. A Chdieta.hu kínálatunk segít abban, hogy egészséged és alakod rovására ésszerűen étkezz!

Megjegyzés hozzáadása

BKcg4Jf1zg

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.