Mi a különbség a helyes táplálkozás és a diéta között?

M

A helyes táplálkozást gyakran összekeverik a fogyókúrával, az ételek korlátozásával, az éhségsztrájkkal vagy a hetekig vagy akár hónapokig tartó napokig tartó szünetekkel. Ennek eredményeképpen lefogynak, de amint visszatérnek a régi életmódjukhoz, a súlyuk visszatér, és egyre nehezebb lesz megszabadulni tőle. Ezért fontos tudni, hogy mi a különbség a diéta és a megfelelő étrend között. A kettő közötti különbség megértése lehetővé teszi, hogy változatos, tápláló és ízletes étrendet kövessen, és mégis hosszú éveken át megőrizze karcsú alakját.

Minden a diétákról és az egészséges táplálkozáshoz való viszonyukról

A diétás menü a különleges hőkezelést igénylő élelmiszerek korlátozott listája. Gyakran az étrend csak főtt, párolt vagy párolt ételeket engedélyez, és teljesen kizárja a sült vagy sült, valamint a különböző savanyúságokat, füstölt húsokat, fűszereket. Kétféle diéta létezik a céljuk szerint.

Gyógyászati

Az emésztőrendszer és a belső szervek különböző betegségeinek specialistái írják elő. Ezek Manuel Pevzner – a táplálkozás egyik alapítója a Szovjetunióban, valamint a Moszkvai Táplálkozástudományi Intézet szervezői – “táblázatain” alapulnak. Kidolgozott 15 olyan étrendi menüt, amelyet a modern orvoslásban hatékonyan alkalmaznak. Mivel ezeket hosszú időre írják elő, és a beteg számára kiegyensúlyozottak, a helyes egészséges étrend egyik típusának minősíthetők.

A fogyás érdekében

Orvosi ajánlás nélkül is alkalmazható diéták. Az ilyen diéták gyakran egyetlen terméket részesítenek előnyben, amelyet a heti menü alapjául vesznek. Például hajdina, rizs, búzadara, kefir, banán vagy alma, sőt még hús is, ami az Atkins- és a Kreml-diétára jellemző. Ezt a diétát legfeljebb egy-két hétig ajánlott követni, hogy ne zavarja meg az anyagcserét. Ez az idő azonban elég ahhoz, hogy kimerítse a vitaminok, ásványi anyagok, glikogén és más tápanyagok tartalékait. Az olyan rövid vagy hosszú távú fogyókúrás programok, amelyek nem tartalmaznak változatos ételeket, nem hasznosak, és helyrehozhatatlan károkat okozhatnak az egészségben.

Bárki tud helyesen táplálkozni – mi kell hozzá?

Megjegyzendő, hogy a fogyást vagy izomtömeg-gyarapodást célzó kiegyensúlyozott étrendet is lehet diétának nevezni, de ez a helyes táplálkozás egy fajtája. Végül is a fő különbség a helyes táplálkozás és a megszokott étrend között a tápanyagok változatossága és optimális aránya, amelyet az adott személy életkorának, súlyának és fizikai aktivitásának megfelelően választanak ki.

A helyes táplálkozás alapjai

  • Változatos termékek – bármilyen zöldséget, gyümölcsöt, gabonafélét, húst és bármilyen tejterméket fogyaszthat, amelyek zsírtartalma túró, kefir vagy joghurt esetében legfeljebb 3,5 százalék, tej esetében pedig legfeljebb 9 százalék;
  • Rendszeres étkezés naponta négyszer vagy ötször, kis adagokban, legfeljebb 350 g-ban. Célszerű rendszeres időközönként enni, hogy a gyomorban kialakuljon egy kondicionált reflex. Így az ételek jobban megemésztődnek és felszívódnak a szervezetben;
  • A kalóriabevitel betartása. A Táplálkozástudományi Intézet szerint a normál testsúlyú és átlagos aktivitású férfiak és nők napi szükséglete 1800-2000 kcal körül van. Ha túlsúlyos, akkor az étkezések energiatartalmát 500 kcal-val kell csökkentenie.

Ne feledkezzünk meg az egészséges táplálkozás még egy fontos szabályáról – a szénhidrátokat a nap első felében, a fehérjetartalmú ételeket pedig este kell fogyasztani. Ha betartod az egészséges táplálkozás egyszerű szabályait, mindig jó formában leszel!

Megjegyzés hozzáadása

BKcg4Jf1zg

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.