Miért nem segít a fogyásban a diéta és a sport, mi az oka?

M

A túlsúly fő oka az egészségtelen és rendszertelen táplálkozás, valamint a kevés testmozgás. A túlevés, amit talán észre sem veszel, fontos tényező. A nagy mennyiségű, magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása azonban megterheli az emésztőrendszert. Ennek következtében az anyagcsere lelassul, és a tápanyagok egy része nem szívódik fel, a felesleges energia pedig zsírrá alakul. Úgy tűnik, hogy minden egyszerű – állítsa be az étrendet és a testmozgást, de gyakran a diéta és a sport nem segít a fogyásban, akkor mi a probléma? Először is tanulmányozd a tested, derítsd ki, hogy milyen egészségügyi problémáid vannak, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb edzésprogramot és étrendet, és változtass életmódodon végérvényesen.

A zsírsejtek sajátossága

A zsírszövet a testtömeg körülbelül 20%-át teszi ki, és felelős a hőszabályozásért, a hormonokért, a növekedésért és a test fejlődéséért. Sejtjei inzulinreceptorokat is tartalmaznak, amelyek a felhalmozott zsírtartalékok lebontását indítják el. Ennek eredményeképpen két elem keletkezik:

  • Zsírsavak, amelyek energiát szolgáltatnak az izomszövetnek;
  • Glicerin, amelyet a máj glükóz (energiaforrás) előállítására használ fel nehéz és hosszan tartó fizikai megterhelés esetén.

Az optimális napi kalóriát tartalmazó kiegyensúlyozott étrend mellett a zsírsejtek normálisan működnek. Például a mérsékelt fizikai aktivitású nők esetében az étrend energiaértéke körülbelül 1800 kcal, míg a férfiak esetében 2100 kcal. Ha több energiát fogyasztasz, mint amennyit egy nap alatt el tudsz költeni, a tested elkezdi raktározni a felesleges energiát. A zsírsejtek mérete fokozatosan növekszik. Amint eléri a maximális töltöttségi szintet, a zsírszövet intenzív növekedésnek indul.

Ne feledje, hogy a zsírsejtektől nem lehet megszabadulni. Még éhenhaláskor sem tűnnek el, hanem összezsugorodnak. Ezért van az, hogy a rövid távú diéták nem hoznak tartós eredményt, és a testsúly visszatér a korábbi állapotába, vagy néha néhány plusz kiló is hozzáadódik. A fogyókúrának az életmódváltás részévé kell válnia, és hosszú ideig kell tartania.

 

Az elhízás fázisai és hogyan lehet megbirkózni vele

A diéta és a testmozgás nem segít a fogyásban, mi a probléma? A probléma a teljesség fázisában rejlik.

Dinamikus fázis

A súlygyarapodás hosszú idő alatt történhet, így nem annyira észrevehető. Ezt a napi menü rendszeres kalóriatöbblete okozza. Az étrend módosításával és a testmozgás növelésével a testsúlyát a normális határokon belül tarthatja.

Ha a súlygyarapodása hirtelen következett be, például hat hónap alatt 10 kg-ot szedett fel, akkor ellenőriztetnie kell az egészségét, különösen az endokrin rendszerét. Ilyen ugrás akkor is előfordulhat, ha hirtelen abbahagyja a fizikai aktivitást.

Stabilizációs szakasz

Az első fázisban kialakult hormonális egyensúlyhiányt és anyagcserezavarokat nehezebb korrigálni. A fizikai aktivitás és az étrend megváltoztatása nem hoz látható eredményeket. Ebben az esetben meg kell változtatni az edzésprogramot, és figyelni kell a napi menüre is, vitaminokkal gazdagítva azt, és a FU (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) optimális arányát kiválasztva. Az egészségi állapot javítása érdekében orvoshoz is kell fordulni.

Bármi legyen is a túlsúly oka, mindig ragaszkodjon az egészséges, kiegyensúlyozott étrendhez, és kerülje az “egészségtelen” ételeket. Ezért számos táplálkozási programot dolgoztunk ki, amelyek segítségével stressz és szigorú korlátozások nélkül fogyhat. Ne feledkezzen meg a rendszeres testmozgásról sem – a tánc, a futás, az úszás és a sportolás segíthet felgyorsítani az anyagcserét és elősegítheti a rendszeres fogyást.

Megjegyzés hozzáadása

BKcg4Jf1zg

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.