Szigorú diéták és negatív következményeik

S

A hosszú időn át tartó helytelen táplálkozás túlsúlyhoz vezet, amely az oldalsó és a hasi részen lévő zsírlerakódások formájában jelentkezik. Amikor ez kezd kellemetlenné válni, és torzítani kezdi a test arányait, sokan gondolkodnak a fogyáson. Mindenféle szigorú diéták, éhezés, szeparációs diéta, végtelen sok szabadnap, amelyek a szervezetet stresszhelyzetbe hozzák. Valóban, ha korlátozza magát az élelmiszerekben, akár öt kilót is fogyhat egy hét alatt. A zsírlerakódások azonban nem mennek sehová, és a súlyosbodás és a különböző betegségek kialakulásának kockázata megnő.

Miért nem működnek a diéták?

Mielőtt fogyókúrába kezdenénk, meg kell értenünk az emberi test fiziológiáját, hogy a jövőben elkerüljük a plusz kilók visszatérését.

A helyes GI arány szükségessége

A normális anyagcseréhez a szervezetnek három alapvető tápanyag bevitelére van szüksége, amelyek mindegyike más-más funkciót lát el. Ha e három elem valamelyikét elhanyagolja a napi étrendben, akkor vitaminoktól és számos más tápanyagtól fosztja meg Önt.

  • A fehérjék építő funkciót töltenek be, nekik köszönhetően nő az izomszövet, regenerálódik a bőr, nő a haj, a köröm. A fehérje számos mikrotápanyagot szállít a sejtekbe, és hozzájárul az immunvédelemhez is. Ezek csak egy kis töredéke azoknak a létfontosságú feladatoknak, amelyeket a fehérjeszerkezetek ellátnak;
  • A zsírok a sejtek részét képezik, és felelősek az idegrendszerért, az impulzusok továbbításáért az agy felé. A D-, A-, E-vitaminok zsírokban oldódnak, amelyek befolyásolják a bőr rugalmasságát, fiatalosságát. A legfontosabb, hogy pótolhatatlan Omega-zsírsavak forrása;
  • A szénhidrátok a fő energiaforrás, amely lehetővé teszi a szervezet zavartalan működését. Növelik az állóképességet, javítják a teljesítményt és lehetővé teszik az izomtömeg növelését. A túlzott szénhidrátbevitel azonban testmozgás nélkül elhízáshoz vezethet.

A szigorú diéták gyakran az FFA egy vagy több elemének teljes kiiktatásával járnak, ami először fogyáshoz, majd lassabb anyagcseréhez, valamint az emésztőrendszer, a vesék, a máj és a szív- és érrendszer számos betegségéhez vezet. Mivel nem jut megfelelő mennyiségű tápanyaghoz, és a fogyás hirtelen következik be, a bőre petyhüdt és petyhüdt lesz, a haja és a körmei pedig törékennyé válnak. Fáradtnak, ingerlékenynek fogja érezni magát, és az éhség hű társává válik. Amint visszatér a normális életmódjához, a súlygyarapodás visszatér.

A zsírsejtek sajátossága

Mindenki teste genetikailag fel van szerelve zsírsejtekkel. A nagy energiatartalmú élelmiszerekből származó felesleges energia zsírrá metabolizálódik, és a “speciális” sejtjeinkbe töltődik. A férfiak a hormonális jellemzők és a fokozott fizikai aktivitás miatt kevésbé hajlamosak az elhízásra, így a nők a leginkább érintettek. A zsírfelhalmozódás folyamata hosszú időn keresztül zajlik. Ha éhezteted magad, vagy monodiétázol, a tested stresszes lesz, és az anyagcseréd lelassul. Amint visszatér a normál étrendhez, a teste még több zsírt fog felhalmozni, így egy újabb korlátozás esetén nem fog energiahiányt tapasztalni.

Az ördögi kör megtörhető a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag osztott étrendre való áttéréssel. Egyszerűen csak csökkentse a napi energiabevitelt 500 kcal-val az energiaszükséglete alá. Nem szabad megfeledkezni a sportról sem, hogy a teste ne csak fogyjon, hanem feszes maradjon, az izmai pedig feszesek. Nem egészséges túl gyorsan fogyni, és minél lassabban haladsz a zsírégetéssel, annál jobb lesz az eredmény. Az életmódod tartós megváltoztatásával örökre elfelejted, hogy túlsúlyos vagy!

Megjegyzés hozzáadása

BKcg4Jf1zg

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.