Tippek kezdő sportolóknak

T

Az a döntés, hogy elkezdi formába hozni a testét, minden ember számára dicséretes. Az izmos test nemcsak esztétikai előny, hanem az egészséget is elősegíti, és meghosszabbítja a fiatalságot és az erőt. De néha ez a gyönyörű gyakorlat nem hozza meg a kívánt eredményt. Ez főként a közös rendszer, az étrend és az edzés hiánya miatt van, sok kezdő sportoló még csak megközelítőleg sem tudja, hogy milyen legyen egy súlyemelő étrendje.

Egy cél, két menü

Tény, hogy zsírból soha nem lehet izmot építeni, és többletenergia nélkül nem lehet nagyobb súlyt építeni. Így jön létre a “tömeg” nevű szakasz. Célja, hogy segítsen a sportolónak növelni az izomkapacitást a fokozott táplálkozás révén. A fehérje és a szénhidrátok képezik az étrend fő pillérét. Az előbbiek arra szolgálnak, hogy telítsék a szervezetet aminosavakkal, amelyekből az izomsejtek épülnek, míg az utóbbiak biztosítják a megfelelő mennyiségű energiát az intenzív edzésekhez. Ennek a szakasznak a végén (feltéve, hogy a diéta helyes) a munkasúly növekszik, de a felhalmozott izmokat egy kis, de észrevehető zsírréteg rejti el. Ezért a sportoló a második szakaszba – a “szárításba” – lép.

A szárítási szakaszban a sportoló táplálkozása teljesen megváltozik. Most az a feladata, hogy a lehető legtöbb felhalmozott zsírt égesse el, ugyanakkor az izmokat a lehető legjobban kímélje. Sok embernek van egy kérdése: hogyan fogynak az izmok? És az a helyzet, hogy a fehérje sejteket, bár kevesebb energiát halmoznak fel, sokkal könnyebb lebontani, mint a zsírsejteket, különösen zsírégető gyakorlatok nélkül. Ezért a szénhidrátok korlátozásakor és a fehérjenormák növelésekor a nehezen megszerzett izomrostok továbbra is támadás alá kerülnek, és az izom nagy része zsugorodik, míg a zsír nem mind, hanem megmarad. A táplálkozás ezen sajátosságainak figyelmen kívül hagyása vagy elhanyagolása az, ami az edzésből származó megfelelő eredmények hiányához vezet.

Próbáljunk meg példaként megnézni egy sportolóknak szóló mintaétrendet.

Minta menü

Mint már említettük, két lehetőség van. Ezeket nézzük meg példaként egy átlagos, nem hivatásos testépítő egynapos menüjére. Kezdjük a “tömeggel”:

  • Reggeli: zabpehely, nagy banán, 4 tojásos omlett, 1 nagy szelet zsírszegény sajt;
  • Ebéd: tészta csirkemellel;
  • Ebéd: hal (sovány) salátával és burgonyával;
  • Délutáni uzsonna: főtt rizs hallal;
  • Vacsora: nagy adag túró; aszalt gyümölcsök is adhatók hozzá.

Az adagok mérete a szükséges kalóriaküszöbtől függően némileg változhat. Az energia- és fehérjebevitel ebben a kúrában elégséges.

Íme egy példa a szárító menüre:

  • Reggeli: egy nagy csomag túró. Adhat hozzá néhány bogyót vagy narancsot;
  • Ebéd: főtt csirke, hajdina;
  • Ebéd: borjúhús, barna rizs, zöldségsaláta;
  • Délutáni uzsonna: három fehérjéből álló omlett, kefir korpával;
  • Vacsora: hús- és zöldségpörkölt.

Ezek az adagok hozzávetőlegesek és változhatnak. Egyes sportolók fehérjeturmixokat is beiktatnak a menüjükbe, de még a szakértők sem értenek egyet ezeknek a kiegészítőknek a hatékonyságában, ezért maradjunk annyiban.

Kövessen egy sémát

Természetesen a tisztán diéta és az erőgyakorlatok nem adnak nagy eredményeket. Fontos, hogy mindent komplexen kombináljunk: rendszeres edzés, diéta és napi rendszer. Kiderült, hogy az alváshiány, a friss levegő hiánya negatívan befolyásolja a képzés eredményeit és az általános dinamikát. A krónikus alváshiány lassabb anyagcseréhez vezet, ami lassítja az izomnövekedést, növeli a zsírréteget és rontja a kiszáradási folyamatot. Javasoljuk az összes szempont felelősségteljes kombinációját, és akkor mindenkit meg fogsz lepni és el fogsz ámulatba ejteni a kemény munkád eredményével.

Megjegyzés hozzáadása

BKcg4Jf1zg

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.